Freeware is software waar copyright op rust, maar die toch gratis ter beschikking gesteld wordt.Freeware is software waar copyright op rust, maar die toch gratis ter beschikking gesteld wordt. Op freeware zit geen beperking qua tijd of functionaliteit wat betreft het gebruik. Freeware is en blijft gratis. Makers van freeware willen gewoon iets teruggeven aan de samenleving en daarom vragen ze geen geld voor de software die ze maken. Het enige wat ze vragen is vaak een naamsvermelding en het recht om hun software verder te blijven ontwikkelen. Als ze stoppen met de ontwikkeling van hun software dan geven ze meestal de broncode door aan een andere programmeur die het geheel verder opvolgt,soms geven ze die broncode vrij aan het grote publiek die er dan met mag doen wat ze willen. De enige eigenlijk voorwaarde om de stempel freeware te krijgen voor software is dat ze ten allen tijde gratis is en blijft in gebruik. Soms zijn er wel eens beperkingen, zoals dat de software enkele gratis is voor niet commerciële doeleinden en veel programmeurs hebben meestal ook een Paypal account en vragen als je de software die ze gemaakt hebben goed vindt om een paar dollars te doneren als blijk van waardering doch dat is zeker geen verplichting.

 • je privacy beschermen bij het gebruik van internet

  brave.jpg

  Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat het belangrijk is om hun privacy te beschermen bij het gebruik van internet. Een belangrijk onderdeel daarbij vormt daarbij de keuze voor de juiste webbrowser. Er zijn talloze gratis webbrowsers die u helpen door het bedrijven lastiger te maken u op het internet te volgen en die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk informatie in de browser zelf wordt opgeslagen zodat anderen die dezelfde computer gebruiken informatie over uw surfgedrag niet kunnen inzien.
  De markt van browsers wordt gedomineerd door bekende browsers als Chrome en Firefox. Niet iedereen vertrouwt de grote bedrijven achter deze browsers. Uw data worden vaak gedeeld en zelfs wanneer u alle privacy-instellingen aanpast, blijft het maar de vraag in hoeverre uw privacy echt gewaarborgd is. Wanneer u waarde hecht aan uw privacy en geen zin heeft om online gevolgd te worden door bedrijven en websites, dan is Brave een goed alternatief. Brave is een mooi vormgegeven browser, die advertenties en trackers automatisch al blokkeert. De browser is bovendien razendsnel en gebruiksvriendelijk.
  Brave heeft een prettig en overzichtelijk thuisscherm, waar snelkoppelingen eenvoudig aan toe te voegen zijn. Hier ziet u gelijk hoeveel advertenties er al geblokkeerd zijn en meer interessante informatie, zoals de tijd. Dit scherm is overigens nog een beetje naar wens aan te passen. Browsen doet u zoals u dat gewend bent. Standaard wordt Google gebruikt als zoekmachine, maar dat is simpel te veranderen naar DuckDuckGo, Bing of een andere zoekmachine. Pagina’s zijn verder direct toe te voegen aan uw favorieten en browsen via privétabbladen en u opent simpel meerdere tabbladen naast elkaar. Brave heeft nog een ingebouwde extensie voor het direct downloaden van torrentbestanden en ondersteunt het gebruik van Chrome extensies.

  Brave is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Er zijn apps voor iOS en Android.

  Downloaden Brave

 • TED Notepad

  TED NotepadTED Notepad  is een digitaal kladblokje. Windows heeft  een standaard kladblok, maar met TED Notepad kan veel nog beter en eenvoudiger. Deze applicatie is speciaal gemaakt om simpele teksten te verwerken, maar heeft meer functies en mogelijkheden dan het kladblok van Windows. Het idee is wel hetzelfde. TED Notepad is een lichtgewicht teksteditor, die naast de bekende opties die in iedere tekstverwerker zitten, handige functies heeft als het snel invoegen van tekst, het tellen van de tekens, woorden automatisch aanvullen, het vinden en verwijderen van dubbele woorden en tekens en nog veel meer.

  Download TED Notepad

 • Notepad Tabs is een meer handige gratis tekstverwerker dan het traditionele notepad.

  Notepad Tabs is een meer handige gratis tekstverwerker dan het traditionele notepad.'Notepad Tabs' geeft de vrijheid om meerdere tekstbestanden in één Notepad te bekijken en bewerken. Tijdens het werk kun je snel stukken tekst uit andere bestanden zien, knippen en plakken naar je hoofdbestand. Erg makkelijk je kunt meerdere tekstbestanden in één Kladblok bekijken. Eenvoudig overschakelen van het ene naar het andere bestand en waarmee u te maken van een groep van tekstbestanden om te werken aan grote projecten.
  Wil je losse teksten tot één geheel smeden, dan kun je makkelijker het overzicht bewaren. Notepad Tabs biedt een gebruiksvriendelijke interface en gemakkelijke toegang tot veelgebruikte opdrachten. Notepad Tabs is 100% freeware, dus geen advertenties en geen gezeur.

  Download Notepad Tabs

 • PhotoFiltre is een uitstekende, uitgebreide foto-editor met een gebruikersvriendelijke interface.

  PhotoFiltre is een zeer goed, gratis, gebruiksvriendelijke en uitgebreide foto-editor

  PhotoFiltre is een uitstekende, uitgebreide foto-editor met een gebruikersvriendelijke interface. Het programma beschikt over alle standaardfuncties om afbeeldingen te bewerken en foto's te retoucheren. Ook lagen worden ondersteund. Bovendien kun je plugins downloaden voor extra effecten.

  Met PhotoFiltre kunt u helderheid, contrast, kleur, verzadiging en gamma correctie aanpassen. Ook bevat het fotobewerkingsprogramma tientallen artistieke filters, zoals waterverf, pasteltinten, Indische inkt, pointillisme, en puzzelstukjes.

  Verder kunt u verschillende soorten selecties maken en heeft u diverse tekengereedschappen (zoals toverstokje, pipet, spuitbus, nevel, kloon- en uitsmeerinstrumenten) en penselen tot uw beschikking.

  Je kunt er snel en makkelijk de meest voorkomende werkzaamheden mee uitvoeren, zonder dat je -zoals bij Photoshop- door alle functies het bos niet meer ziet. Kortom prima Nederlandstalig en nog gratis ook. 

  Downloaden

  Let op!
  Tijdens de installatie krijgt je de irritante en onnodige Ask-werkbalk voor Internet Explorer en Firefox aangeboden. Haal het vinkje hierbij weg voordat je verder gaat met de installatie van PhotoFiltre!

  Download Nederlands taalpakket

  Om PhotoFiltre in het Nederlands in te stellen, gaat u naar de map C:\Program Files\PhotoFiltre en gooit u het bestand TranslationEN.plg en eventuele andere plg-bestanden weg. Download vervolgens het Nederlands taalpakket hierboven en pak dit bestand uit in de map C:\Program Files\PhotoFiltre. Als u PhotoFiltre nu opnieuw opstart is de interface Nederlands.

   

 • met deze gratis software kun je gewiste bestanden weer herstellen

  met deze gratis software kun je gewiste bestanden weer herstellenPer ongeluk gewiste bestanden op de harde schijf van je PC of van een andere datadrager zoals de geheugenkaart van je fotocamera of telefoon, kun je vaak  herstellen.Voorwaarde is wel dat je nog geen nieuwe data over de gewiste bestanden hebt geschreven. Als bestanden of documenten al langere tijd geleden zijn gewist is de kans groot dat deze plek op de datadrager al een keer overschreven is met andere data waardoor het onmogelijk is om de bestanden te herstellen.
  Recuva is een gratis programma dat speciaal ontworpen is om bestanden te herstellen die per ongeluk zijn gewist. Je kunt het gebruiken op sommige gegevensdragers zoals een iPod. Ook niet opgeslagen bestanden op andere apparaten kunnen  worden hersteld, zoals voor het herstellen van bestanden op de geheugenkaart van fotocamera's of telefoontoestellen. Recuva is een gratis freeware programma

  Recuva downloaden

 • Muziek luisteren: Spotify Free

  Muziek luisteren: Spotify Free

  Onmisbaar voor de muziekliefhebber. Bij het gratis abonnement klinken er af en toe reclames tussen de muzieknummers en is op de smartphone alleen de ‘shuffle-modus’ beschikbaar: je kunt dan slechts afspeellijsten beluisteren. Op tablets en desktops geldt deze beperking niet. Wie Sonos, Apple Airplay of Google Chromecast heeft, kan de muziek ook streamen naar stereoapparatuur.

  Naar Spotify Free

 • Unzip bestanden gratis - Open zip-bestanden gratis zonder licentie gezeur

   Unzip bestanden gratis - Open zip-bestanden gratis zonder licentie gezeurZip-bestanden worden gebruikt om bestanden te bundelen en te verkleinen. Daardoor is het makkelijker om ze te versturen via internet. Behalve zip is ook rar een bekend bestandsformaat. Dat verkleint bestanden nog meer. Het gratis programma 7-Zip kan met beide formaten overweg én heeft een eigen formaat: 7z. Het een prima alternatief voor de ingebakken zip-software van Windows.

  Je kunt 7-Zip op elke computer gebruiken, ook een computer in een commerciële organisatie. Je hoeft je niet te registreren of te betalen voor 7-Zip.

  Naar 7-Zip