Magazine

Magazine (11)

Rate this item
(0 votes)

Met eindeloze nieuwe aanpassingsopties zoals nieuwe e-mailclients en een feedreader, is Vivaldi 4.0 nu nog beter geworden.

de betere browser vivaldi

Deze week heeft het team achter de Vivaldi-webbrowser versie 4.0 uitgebracht , wat mij een geschikt moment lijkt om je te vertellen dat je het moet uitproberen. Om Neil Stephenson af te kraken , overtreft Vivaldi alle andere webbrowsers "op ongeveer dezelfde manier als de middagzon de sterren doet ... het is niet alleen groter en helderder, het laat gewoon al het andere verdwijnen."

Aanpassing is de sleutel
Stephenson had het eigenlijk over de teksteditor Emacs , wiens oneindige recursiviteit hem tot de heilige graal van teksteditors van de programmeur maakt . Maar ik denk dat de metafoor net zo goed van toepassing is op Vivaldi als op andere webbrowsers. Ik denk niet dat het een stuk om te zeggen dat Vivaldi is de Emacs van webbrowsers.

Jon von Tetzchner, CEO van Vivaldi, was ook de medeoprichter van Opera , een van de eerste webbrowsers met functies zoals het blokkeren van pop-ups en browsen met tabbladen. Het aanpassingsniveau en de krachtige gebruikersfuncties die Opera onderscheiden, zijn vandaag ook aanwezig in Vivaldi, samen met nog veel meer.

Op het eerste gezicht lijkt Vivaldi een iets kleurrijkere versie van je gemiddelde webbrowser - het spiegelen van de kleuren van de webpagina is een opmerkelijke Vivaldi-functie die Apple schaamteloos in Safari heeft gekopieerd. Pas als je in de instellingen van Vivaldi duikt, ontdek je de ware kracht ervan: de mogelijkheid om je browse-ervaring precies aan te passen zoals jij dat wilt.

Net als Emacs kan de Vivaldi-opstelling en -ervaring van iedereen anders zijn, en dat is het punt. De slogan van Vivaldi is "Een webbrowser voor onze vrienden." Met 'onze vrienden' bedoelt Vivaldi mensen zoals jij en ik - in de veronderstelling natuurlijk dat je iemand bent die op internet zit om werk te doen en contact te houden met je vrienden, in plaats van de grillen en algoritmen van Big Tech te consumeren .

Naar Vivaldi

Rate this item
(0 votes)

Additional Info

 • img img
 • tekst

  e politie waarschuwt op haar social media voor nieuwe instellingen van Whatsapp waardoor kans op phishing toeneemt.

  Fraude via Whatsapp

  Op haar social media kanalen waarschuwt de politie voor wijzigingen in de populaire berichtenapp Whatsapp. Politieteam: “WhatsApp heeft de instellingen gewijzigd, waardoor iedereen je aan een groep toe kan voegen zonder dat je het weet. Dit kan gevaar opleveren mbt phishing, fraude, oplichting enzovoorts.”

  Wijzig je instellingen

  De politie geeft aan dat je de instellingen eenvoudig zelf kunt wijzigen. “Wijzigen naar veilige instellingen doe je als volgt:

  - Open Whatsapp
  - Ga naar instellingen
  - Kies account
  - Kies privacy
  - Kies groepen
  - Selecteer hier “contacten” ipv "iedereen"

  Nu kunnen alleen je eigen contacten je toevoegen aan Whatsapp groepen.

Rate this item
(0 votes)

Additional Info

 • img img
 • tekst

  Het beste alternatief voor Facebook is waarschijnlijk Vero. In tegenstelling tot andere social network platforms maakt Vero geen gebruik van algoritmes en worden nieuwe posts in chronologische volgorde getoond. Bovendien heb je geen last van advertenties. Jouw privacy wordt door Vero gewaarborgd en er wordt geen data verkocht aan derden. Vero is nu nog gratis, wie zich nu inschrijft kan genieten van een levenslang gratis lidmaatschap. In de toekomst moet er waarschijnlijk wel betaald gaan worden voor dit platform.

Rate this item
(0 votes)

Additional Info

 • img img
 • tekst

  Diaspora lijkt in veel opzichten op Facebook. Je hebt de mogelijkheid om berichten te plaatsen, te delen en te liken. Ook kun je reageren op de posts van een ander. Bij Diaspora kun je ook instellen wie jouw berichten krijgt te zien en wie niet. Het enige waar Diaspora echt in verschilt met Facebook is de manier waarop het bedrijf met jouw privacy en data omgaat. Jouw privacy ligt volledig in jouw handen. Het nadeel is echter dat je om de persoonlijke data optimaal te kunnen beheren wel moet beschikken over basiskennis van programmeren. Diaspora maakt geen gebruik van advertenties.

Rate this item
(0 votes)

Additional Info

 • img img
 • tekst

  Reddit is eigenlijk een gigantisch grote community waar allerlei onderwerpen  besproken worden. Dat maakt het naar mijn mening ook erg veelzijdig. Ook Reddit is een broedplaats voor extreemrechts." Vooral Forum voor Democratie is er oververtegenwoordigd. In principe is Reddit een open discussie plaats. De moderatoren van groepen kunnen hun groep strak beheren. Iedere kritische opmerking in een groep van Forum wordt direct verwijderd.

   

Rate this item
(0 votes)

Als het over social media gaat, hebben we het vrijwel altijd over de bekende platformen. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, WhatsApp… “Maar wacht, er is meer”, Naast deze bekende mainstream-kanalen zijn er namelijk ook minder bekende socials in omloop, zoals Gab. Gab werd in augustus 2016 opgericht uit protest tegen bestaande sociale media. Het platform wordt met name gezien als een alternatief voor Twitter, door gebruikers de mogelijkheid te bieden berichten van maximaal driehonderd tekens (zogenoemde gabs) te schrijven. Ook hanteert het een met Reddit vergelijkbaar systeem waarbij gebruikers een bericht kunnen beoordelen door erop te stemmen. Gab profileert zich als vrijplaats voor de vrijheid van meningsuiting. Op een aantal wettelijk verboden zaken na, zoals terrorisme en de verspreiding van kinderporno, is geen enkel onderwerp taboe.Dit maakte het sociale medium aantrekkelijk voor extreemrechtse uitingen die op mainstream sociale media niet (meer) zijn toegestaan. "In theorie staat het open voor iedereen, maar je ziet dat Gab vooral wordt bezocht door aanhangers van nieuw rechts. Op het sociale medium zijn niet echt gematigde stemmen te vinden", zegt hij. "Het is een broedplaats voor extreemrechts." Het is één van de verborgen hoekjes waar Forum voor Democratie en komplotdenkers hun aanhangers werven.

Naar Gab

Rate this item
(0 votes)

DuckDuckGo

Internetgebruikers worden zich steeds bewuster van het feit dat ze online overal gevolgd worden. De privacy-vriendelijke zoekmachine DuckDuckGo merkt dat ook. Dagelijks verwerkt de site nu 30 miljoen zoekopdrachten per dag, de helft meer dan een jaar geleden.

Door te zoeken op Google, bouwt de zoekgigant een uitgebreid profiel van je op - een ware goudmijn voor adverteerders. Daarnaast worden zoekresultaten telkens nauwer op je afgestemd, zodat je telkens meer in je eigen informatie-bubbel terecht komt. DuckDuckGo wordt vaak genoemd als alternatief op Google, omdat de zoekmachine geen zoekgegevens van je opslaat.  

DuckDuckGo Is de snelst groeiende zoekmachine van het moment. Het grote voordeel van DuckDuckGo in vergelijking met de huidige zoekmachines is dat deze zoekmachine geen persoonlijke data opslaat. Je raakt daardoor dus niet verstrikt in je 'filter bubble'

Ben je er zat van dat Google alles van je weet? Stel een andere zoekmachine in je browser in! DuckDuckGo is een privacy-vriendelijke zoekmachine, die ook nog goed zoekt. Wij laten zien hoe je DuckDuckGo instelt als standaard zoekmachine in Google Chrome, Firefox, Edge en Safari op iOS en Mac.

Naar Duckdukgo

 

 

zondag, 10 januari 2021 16:22

Het gevaar van de filter bubble

Rate this item
(1 Vote)

Tijdens het surfen wordt er een profiel van je gemaakt. Dat gebeurt o.a. op basis van je zoekgeschiedenis, e-mailverkeer, koopgedrag en berichten op sociale media. Door die filtering raken de ruimtes die we op internet betreden steeds verder gepersonaliseerd. Zo worden bijvoorbeeld onze zoekresultaten steeds minder divers. In het gevormde profiel staat kortweg wie je bent en wat je voorkeuren en interesses zijn.
Bij nieuwe zoekopdrachten wordt vervolgens alles weggelaten wat niet past binnen jouw profiel. Zoekresultaten, maar ook aanbiedingen en reclame, wordt helemaal afgestemd op wat je al eerder zag. Een andere invalshoek, een andere mening, een kritisch artikel of een tegendraadse weerwoord zal worden weggefilterd. Zo ontstaat om elk persoon heen een filter bubble.

Waarom kan een filter bubble gevaarlijk zijn?
Iedereen die op Facebook, Instagram of Twitter zit en wel eens Googlet merkt het: je leest vooral het nieuws van je eigen vrienden, kennissen of mensen die een mening hebben die overeen komt met die van jou. Je zit in de zogenoemde ‘filterbubbel’, een bubbel die vooral bevestigt waar je zelf al van overtuigd bent.De filter bubble levert je gekleurde informatie op. Je krijgt geen objectieve zoekresultaten. Daarmee wordt je de kans ontnomen om zelf een kritische houding te ontwikkelen en een mening te vormen die gebaseerd is op diverse bronnen. Je raakt zo dus langzaam maar zeker verstrikt in zelfbevestiging. Ook tonen sites reklame die passen bij jouw profiel. Onderstaand een mooi voorbeeld: De Telegraaf na het bezoek aan een kledingsite voor moslima's toont advertenties voor moslima's met winkels waar ze burka's verkopen. Terwijl de Telegraaf toch echt een anti-moslimkrant is.

Facebook, krijgt door zijn groeiende rol als nieuwsmedium en de filter bubble die hierdoor is ontstaan, er flink van langs ze worden ervan beschuldigd een belangrijke rol te hebben gespeeld in de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen.

zondag, 10 januari 2021 16:17

AFFILIATE MARKETING

Rate this item
(0 votes)

Via jouw site promoot je de producten van iemand anders. Dit kan makkelijk en snel via zogenaamde affiliatenetwerken. Via die netwerken krijg je de tools en toegang tot een reeks van bedrijven die mogelijk via jouw site klanten willen werven.
Het begint ermee dat je je aanmeld bij een affiliatenetwerk. Deze zal je site bekijken en na goedkeuring kun je geschikte adverteerders uitzoeken. Meestal kijkt de door jou uitgezochte adverteerder nog naar je site. Is er een match, dan kun je aan de gang. Dit doe je door een speciale affiliate link op jouw website te plaatsen. Deze linkt dan naar het product wat je promoot. Doordat je een speciale affiliate link gebruikt, kan er precies gemeten worden dat de bezoeker via jouw website komt, en zo krijg je dus commissie als de consument het product koopt.
Als je een drukbezochte site hebt kan het je best een redelijk bedrag opleveren.
Je bent als het ware een soort tussenpersoon!

vrijdag, 08 januari 2021 21:01

PHPBoek();

Rate this item
(0 votes)

PHPBoek();

PHPBoek is een online boek over PHP. PHP is een veelgebruikte scripttaal, speciaal bedoeld voor de ontwikkeling van websites en integratie met HTML. Dit boek helpt je op weg met PHP.

De PHP cursus in dit boek is bedoeld voor zelfstudie als je de programmeertaal PHP wil leren. Je mag het boek gratis en voor niks lezen en de gebruikte voorbeelden zijn open source. PHPBoek is geschikt voor zowel mensen die nog nooit geprogrammeerd hebben als mensen die al kunnen programmeren in een andere programmeertaal. Vanwege de vragen en opdrachten aan het eind van een hoofstuk kan PHPBoek ook gebruikt worden in cursusverband.

Wat is PHP?

PHP is een scripttaal die speciaal voor het maken van websites ontwikkeld is. Veel opties van PHP zijn hier dan ook op gericht. Een groot voordeel van PHP ten opzichte van andere scripttalen voor het maken van websites (zoals ASP, JSP en ColdFusion) is dat PHP volledig gratis en bij bijna alle webhosters voorgeïnstalleerd is. Hierdoor is er een grote gemeenschap rondom PHP ontstaan met als resultaat dat er duizenden, zo niet miljoenen, scripts op internet klaar liggen om gebruikt te worden.

PHP is een server-side programmeertaal. Dit betekent dat alle scripts op de webserver worden uitgevoerd en niet op de computer van de bezoeker zoals bijvoorbeeld bij JavaScript het geval is. Hierdoor zijn zaken als het uploaden van bestanden, sturen van e-mails en het gebruiken van gegevens in een database mogelijk. Ook is er volledige controle over hoe een script wordt uitgevoerd, omdat het niet door de gebruiker is aan te passen.

Aangezien de scripts door de webserver worden uitgevoerd, moet deze webserver wel uitgerust zijn met de PHP software om dit daadwerkelijk te kunnen doen. De meeste webhostingbedrijven hebben standaard ondersteuning voor PHP. Het kan echter geen kwaad om dit even te controleren en desnoods over te stappen.

Om de voorbeelden en opdrachten uit dit boek te volgen en te maken is het handig om de PHP software op de eigen computer te installeren. Hoe dit moet wordt in het volgende hoofdstuk uitgelegd.

De afkorting 'PHP' is nu al vele malen gevallen. Deze afkorting staat voor PHP Hypertext Preprocessor, wat zoveel betekent als 'HTML voorbereider'. PHP bereid dus de HTML-code die naar de bezoeker van de website gestuurd wordt voor uit de scripts die opgeroepen worden. Het resultaat van PHP scripts is dus een normale HTML-pagina, maar wel een die dynamisch is samengesteld aan de hand van invoer van de bezoeker en/of informatie uit een database.

Leeswijzer

Ieder hoofdstuk is volgens een vast patroon opgezet. Na een korte introductie van de inhoud van het hoofdstuk wordt allereerst aandacht besteed aan een stuk theorie over het onderwerp dat in het hoofdstuk behandeld wordt. Dit theorie gedeelte is ruim geïllustreerd met code-voorbeelden. Na dit theorie gedeelte volgt in veel hoofstukken een uitgewerkt praktijkvoorbeeld dat gebruikt maakt van de tot dan toe behandelde theorie.

Hierna kan de geleerde theorie getoetst worden door middel van de zelftest en oefening aan het eind van de meeste hoofdstukken. De zelftest bestaat uit een aantal meerkeuzevragen die betrekking hebben op de theorie uit het hoofdstuk. De meerkeuzevragen behandelen de belangrijkste zaken uit het hoofdstuk, de antwoorden worden vanzelfsprekend ook gegeven. De oefening heeft eveneens betrekking op de theorie van het betreffende hoofdstuk, maar gebruikt vaak ook elementen uit voorgaande hoofdstukken. Bij iedere oefening is het de bedoeling om zelf een PHP-script te schrijven. Naar mate men in het boek vordert neemt de moeilijkheidsgraad van de oefeningen toe. Van iedere oefening is een uitwerking beschikbaar.

Dit boek is geschreven voor PHP-versie 5 en hoger. PHP 5 gaat alweer een aantal jaar mee, maar wordt nog steeds voorzien van updates. Het is niet aanbevolen om een oudere versie dan PHP 5.3 te gebruiken. Soms bestaat een bepaalde functionaliteit alleen in nieuwere versies van PHP; wanneer dit het geval is staat dit expliciet aangegeven.

Er wordt in dit boek uitgegaan van een gedegen voorkennis van HTML. HTML-code in voorbeelden uit boek wordt niet verder toegelicht. In de voorbeelden in dit boek is uitgegaan van het HTML5 doctype.

De verschillende hoofdstukken van het boek kunnen bereikt worden via de navigatielinks onder de tekst van ieder hoofdstuk en via het menu rechtsboven op iedere pagina.

Veel plezier met het doornemen van PHPBoek en succes met het maken van je website!

Naar PHPboek

Jasper Vries