Parler is een socialmediaplatform dat in 2018 werd gelanceerd en bekend staat om zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en minimale moderatie. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht als een alternatief voor meer reguliere sociale mediaplatforms, die door sommige gebruikers werden gezien als te politiek correct en bepaalde soorten inhoud censureerden.

Parler heeft een gebruikersbestand aangetrokken met extreemrechtse en alt-rechtse figuren, en kreeg kritiek vanwege het hosten van haatzaaiende uitlatingen en extremistische inhoud. In de nasleep van de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 kreeg Parler te maken met aanzienlijke terugslag vanwege zijn rol bij het versterken van de complottheorieën en valse verhalen die de aanval aanwakkerden. Als gevolg hiervan heeft Parler te maken gehad met uitdagingen op het gebied van hosting en betalingsverwerking, waarbij verschillende grote serviceproviders de banden met het platform hebben verbroken.

Het is belangrijk op te merken dat Parler niet representatief is voor alle sociale-mediaplatforms en met de nodige voorzichtigheid moet worden gebruikt. Veel sociale-mediaplatforms hebben beleid om haatzaaiende uitlatingen en andere soorten schadelijke inhoud aan te pakken, en het is belangrijk voor gebruikers om op de hoogte te zijn van dit beleid en om op verantwoorde wijze gebruik te maken van sociale media.

Naar Parler

Log in of registreer jezelf en plaats een opmerking over “Parler is een socialmediaplatform dat in 2018 werd gelanceerd en bekend staat om zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en minimale moderatie.”