Open source software 'open source' is software waarvan de broncode van de software vrij beschikbaar is. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de broncode in te zien, te gebruiken en te verbeteren, aan te vullen en te distribueren. Een open source licentie dwingt af dat de broncode van het product, en soms ook de aanpassingen daarop, vrij beschikbaar zijn. Om helder te maken wanneer software open source genoemd mag worden zijn door de Open Source Initiative voorwaarden opgesteld waaraan een licentie moet voldoen. Pas als de software aan die voorwaarden voldoet mag de software 'open source' heten.
Open source wordt ondersteund door een grote en alsmaar groeiende internationale gemeenschap van behulpzame gebruikers en getalenteerde software ontwikkelaars (developers). Dagelijks werken tienduizenden enthousiaste ontwikkelaars aan open source en daarmee is open source niet meer weg te denken.


Open source software is vrij te downloaden en te gebruiken.
Wanneer je gebruik maakt van open-source dienst dan zit je niet vast aan de leverancier van de software, je betaald geen licentiekosten. Er zijn meestal meerdere mensen of bureau's die over de benodigde kennis beschikken van de software die je gebruikt.Je kunt om wat voor een reden dan ook altijd overstappen naar bedrijf dat ervaring heeft met dezelfde software. Je bent dus nooit met handen en voeten overgeleverd aan een programmeur of leverancier. Bij microsoft blijf je voor het gebruik licentiekosten betalen voor bijvoorbeeld het MS-officepakket. OpenOffice is minimaal gelijkwaardig en is gratis in gebruik Ook kun je zelf een programmeur in dienst nemen om nieuwe functies toe te voegen en te onderhouden, jij bent immers zelf eigenaar van de broncode.

Ooit begon Open Source Software [OSS] als ideologie ter verbetering van de wereld,inmiddels is het uitgegroeid en niet meer weg te denken. Met name de ontwikkeling van het internet en de internetgemeenschap zorgde voor een sterke opgebloei, en nu is het ook onder de aandacht van het grote publiek gekomen.Iedereen lijkt er dan ook van doordrongen: open source software is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zowel de overheid als het bedrijfsleven kijkt nu serieus naar deze nieuwe wijze van ontwikkeling en distributie van software. Het is niets te veel gezegd vast te stellen dat open source software de IT-wereld danig op zijn kopheeft gezet. Het is, in tegenstelling tot ‘proprietary’ closed source software, programmatuur waarbij de broncode vrijelijk ter beschikking wordt gesteld. Hierdoor kan iedereen op basis van de broncode de programmabestanden, zo nodig aanpassen en/of uitbreiden. Dit staat haaks op de vroeger geldende praktijk waarbij het bedrijf dat de software ontwikkelde over debroncode beschikte en deze niet snel prijsgaf. Het gevolg was dat men voor het aanpassen en onderhouden van deze software steeds afhankelijk bleef van de softwareleverancier, die over debroncode beschikte en deze niet snel prijsgaf. Met de komst van OSS lijkt degebruiker zich dus plotseling los te maken van de traditionele afhankelijkheidvan zijn softwareleverancier.Ongetwijfeld is het besturingssysteem Linux, met het daarbij behorende logo vanhet geel-zwarte pinguïntje, een van de bekendste open source -toepassing voor pc’s.open source is echter ook voor diverse andere doeleinden inzetbaar, voorbeelden zijn OpenOffice.org, een alternatief voor de tot nu gangbarekantoorpakketten als MS Offce. Doordat open source software open is. Is het gratis te gebruiken. Aan de produkten van Microsoft wordt veel geld verdient. Open Source Software wordt veelal ontwikkeld door enorme teams van vrjwilligers De kwaliteit is vaak beter dan die van traditionele software.

 • gratis kantoorsoftware of betaalde kantoorsoftware?

  ms office versus open office en libre officeMicrosoft Office is een suite met productiviteitssoftware die Word, Excel, PowerPoint en andere toepassingen bevat.Het is beschikbaar in zowel een op abonnementen gebaseerd model (Microsoft Office 365) als een eenmalige aankoop (Microsoft Office 2019).

  OpenOffice en LibreOffice zijn gratis en open-source productiviteitssoftwaresuites die vergelijkbare toepassingen bieden als Microsoft Office. Beide bevatten tekstverwerkings-, spreadsheet- en presentatiesoftware, evenals andere tools voor taken zoals tekenen en databasebeheer.

  Een van de belangrijkste verschillen tussen Microsoft Office en de open-sourceopties is de prijs. Microsoft Office is een commercieel product, terwijl OpenOffice en LibreOffice gratis te downloaden en te gebruiken zijn. Microsoft Office heeft echter vaak meer functies en wordt op grotere schaal gebruikt in zakelijke omgevingen, dus het kan voor sommige gebruikers de betere keuze zijn. Uiteindelijk hangt de beslissing welke software u gaat gebruiken af ​​van uw specifieke behoeften en budget.

  LibreOffice en OpenOffice zijn beide gratis, open-source kantoorsuites met toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en meer. Beide suites zijn alternatieven voor commerciële kantoorsuites, zoals Microsoft Office, en zijn populair bij gebruikers die een basisset kantoorhulpmiddelen nodig hebben en niet willen betalen voor een abonnement op een commerciële suite.

  Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen LibreOffice en OpenOffice:

  • Ontwikkeling: LibreOffice is ontwikkeld door The Document Foundation, een onafhankelijke organisatie die het gebruik van open standaarden voor documentformaten promoot. OpenOffice is ontwikkeld door de Apache Foundation.

  • Gebruikersinterface: LibreOffice en OpenOffice hebben enigszins verschillende gebruikersinterfaces, waarbij sommige gebruikers de ene gemakkelijker te gebruiken vinden dan de andere.

  • Compatibiliteit: beide suites zijn compatibel met een breed scala aan bestandsindelingen, maar er kunnen enkele kleine verschillen zijn in de manier waarop ze met bepaalde indelingen omgaan.

  Over het algemeen zijn zowel LibreOffice als OpenOffice sterke opties voor gebruikers die een gratis, open-source kantoorsuite nodig hebben. Het kan de moeite waard zijn om beide te proberen om te zien welke je voorkeur heeft.

   

  open officeOpenOffice is een gratis, open-source kantoorpakket met toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en meer. Het is ontwikkeld door de Apache Foundation en is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

  OpenOffice is vergelijkbaar met andere kantoorsuites, zoals Microsoft Office, maar is gratis te downloaden en te gebruiken. Het is een populair alternatief voor commerciële kantoorsuites, vooral voor gebruikers die een basisset kantoorhulpmiddelen nodig hebben en niet willen betalen voor een abonnement op een commerciële suite.

  OpenOffice bevat een aantal functies die vaak worden aangetroffen in kantoorsuites, zoals ondersteuning voor een verscheidenheid aan bestandsindelingen, de mogelijkheid om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te bewerken, en hulpmiddelen voor het werken met afbeeldingen en andere media. Het wordt regelmatig bijgewerkt en ondersteund door een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

  Download OpenOffice

  LibreOffice is een gratis, open-source kantoorsuite met toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en meer. Het is ontwikkeld door The Document Foundation, een onafhankelijke organisatie die het gebruik van open standaarden voor documentformaten promoot. LibreOffice is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en kan worden gedownload van de LibreOffice-website.

  LibreOffice is vergelijkbaar met andere kantoorsuites, zoals Microsoft Office, maar is gratis te downloaden en te gebruiken. Het is een populair alternatief voor commerciële kantoorsuites, vooral voor gebruikers die een basisset kantoorhulpmiddelen nodig hebben en niet willen betalen voor een abonnement op een commerciële suite.

  LibreOffice bevat een aantal functies die vaak worden aangetroffen in kantoorsuites, zoals ondersteuning voor een verscheidenheid aan bestandsindelingen, de mogelijkheid om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te bewerken, en hulpmiddelen voor het werken met afbeeldingen en andere media. Het wordt regelmatig bijgewerkt en ondersteund door een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

   

  Downloaden LibreOffice

  Writer is de tekstverwerker binnen LibreOffice. 
  Te gebruiken voor alles van het vlot opstellen van een brief tot en met het produceren van een compleet boek met inhoudsopgaven, illustraties, bibliografieën en grafieken. Er zijn functies die u helpen om moeilijk werk makkelijk te maken, zoals automatische woord-aanvulling, auto-opmaak en automatische spellingscontrole maar deze functies zijn ook zeer eenvoudig uit te schakelen als u dat wenst. Writer is krachtig genoeg om desktoppublishing taken aan te kunnen, zoals het maken van nieuwsbrieven met meerdere kolommen en folders. Writer geeft volop de ruimte aan uw fantasie.

  Calc temt uw getallen en helpt met moeilijke beslissingen als u de alternatieven wilt analyseren.
  Analyseer uw gegevens met Calc en gebruik het om uw uiteindelijke resultaat te presenteren.
  Grafieken en analyse-gereedschappen zorgen dat u goed onderbouwde beslissingen inzichtelijk kunt tonen. Een volledige geïntegreerde assistent zorgt dat het invoeren van complexe formules eenvoudiger is. Gegevens van externe databases, zoals SQL of Oracle, kunnen worden toegevoegd gesorteerd en gefilterd voor statistische analyses. Gebruik de grafische functies voor het tonen van grote aantallen 2D en 3D grafieken uit 13 categorieën, waaronder lijn, vlak, staaf, taart X-Y, en net – met tientallen beschikbare variaties. U vindt er zeker één die geschikt is voor uw project. 

  Impress is de snelste en makkelijkste manier om effectieve multimedia-presentaties te maken.
  Uitgebreide mogelijkheden met animaties en speciale effecten om soms net een beetje extra te geven. Maak presentaties die nog er nog professioneler uit zien dan de standaard presentaties die u gewoonlijk ziet op het werk. Krijg de aandacht van uw bazen en collega's met iets dat net even anders is.

  Draw laat u uit het niets tekeningen, diagrammen en 3D beelden maken. 
  Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus waarom niet iets geprobeerd met eenvoudige blokken of stroomdiagrammen? Of ga een stap verder en maak op een simpele manier dynamische 3D illustraties en bijzondere effecten. Het is zo simpel en krachtig als u het wilt hebben. 

  Base is het database front-end van het LibreOffice pakket.
  Met Base kunt u uw bestaande gegevens opslag naadloos integreren in de andere componenten van LibreOffice of een interface maken om als standalone programma uw gegevens gebruiken en bijhouden. U kunt gebruik maken van gekoppelde tabellen en query's uit MySQL, PostgreSQL of Microsoft Access en vele andere bronnen van gegevens, of ze zelf ontwerpen in Base, om krachtige front-ends te bouwen met knappe formulieren, rapporten en views. Ondersteuning voor een groot aantal databases is ingebouwd of eenvoudig te verkrijgen. 

  Math is een programma voor vergelijkingen. Het laat u formules maken en tonen voor uw wiskundige, chemische, elektronische en wetenschappelijke vergelijkingen. Vlot en in de gebruikelijke notatievorm. Zelfs de ingewikkeldste berekeningen worden begrijpelijk, als ze goed worden afgebeeld. 

  Samenhang - omdat LibreOffice is ontworpen als één programma, kunt u kennis en vaardigheden uit de ene module vaak gebruiken in de anderen. Zo zijn veel vensters en functies gelijk en dus overal even eenvoudig te gebruiken.

  LibreOffice heeft ook een functie om PDF-bestanden te maken. Dit betekent dat u documenten, tabellen, presentaties, grafieken zo kunt verspreiden, dat u er zeker van kunt zijn dat ze kunnen worden geopend en gelezen door gebruikers van bijna alle soorten computers en besturingssystemen.

  Download LibreOffice

   

   

 • OpenOffice is een gratis, open-source kantoorpakket

  open officeOpenOffice is een gratis, open-source kantoorpakket met toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en meer. Het is ontwikkeld door de Apache Foundation en is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

  OpenOffice is vergelijkbaar met andere kantoorsuites, zoals Microsoft Office, maar is gratis te downloaden en te gebruiken. Het is een populair alternatief voor commerciële kantoorsuites, vooral voor gebruikers die een basisset kantoorhulpmiddelen nodig hebben en niet willen betalen voor een abonnement op een commerciële suite.

  OpenOffice bevat een aantal functies die vaak worden aangetroffen in kantoorsuites, zoals ondersteuning voor een verscheidenheid aan bestandsindelingen, de mogelijkheid om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te bewerken, en hulpmiddelen voor het werken met afbeeldingen en andere media. Het wordt regelmatig bijgewerkt en ondersteund door een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

  Download OpenOffice

  LibreOffice is een gratis, open-source kantoorsuite met toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en meer. Het is ontwikkeld door The Document Foundation, een onafhankelijke organisatie die het gebruik van open standaarden voor documentformaten promoot. LibreOffice is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en kan worden gedownload van de LibreOffice-website.

  LibreOffice is vergelijkbaar met andere kantoorsuites, zoals Microsoft Office, maar is gratis te downloaden en te gebruiken. Het is een populair alternatief voor commerciële kantoorsuites, vooral voor gebruikers die een basisset kantoorhulpmiddelen nodig hebben en niet willen betalen voor een abonnement op een commerciële suite.

  LibreOffice bevat een aantal functies die vaak worden aangetroffen in kantoorsuites, zoals ondersteuning voor een verscheidenheid aan bestandsindelingen, de mogelijkheid om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te bewerken, en hulpmiddelen voor het werken met afbeeldingen en andere media. Het wordt regelmatig bijgewerkt en ondersteund door een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

   

  Downloaden LibreOffice

  Writer is de tekstverwerker binnen LibreOffice. 
  Te gebruiken voor alles van het vlot opstellen van een brief tot en met het produceren van een compleet boek met inhoudsopgaven, illustraties, bibliografieën en grafieken. Er zijn functies die u helpen om moeilijk werk makkelijk te maken, zoals automatische woord-aanvulling, auto-opmaak en automatische spellingscontrole maar deze functies zijn ook zeer eenvoudig uit te schakelen als u dat wenst. Writer is krachtig genoeg om desktoppublishing taken aan te kunnen, zoals het maken van nieuwsbrieven met meerdere kolommen en folders. Writer geeft volop de ruimte aan uw fantasie.

  Calc temt uw getallen en helpt met moeilijke beslissingen als u de alternatieven wilt analyseren.
  Analyseer uw gegevens met Calc en gebruik het om uw uiteindelijke resultaat te presenteren.
  Grafieken en analyse-gereedschappen zorgen dat u goed onderbouwde beslissingen inzichtelijk kunt tonen. Een volledige geïntegreerde assistent zorgt dat het invoeren van complexe formules eenvoudiger is. Gegevens van externe databases, zoals SQL of Oracle, kunnen worden toegevoegd gesorteerd en gefilterd voor statistische analyses. Gebruik de grafische functies voor het tonen van grote aantallen 2D en 3D grafieken uit 13 categorieën, waaronder lijn, vlak, staaf, taart X-Y, en net – met tientallen beschikbare variaties. U vindt er zeker één die geschikt is voor uw project. 

  Impress is de snelste en makkelijkste manier om effectieve multimedia-presentaties te maken.
  Uitgebreide mogelijkheden met animaties en speciale effecten om soms net een beetje extra te geven. Maak presentaties die nog er nog professioneler uit zien dan de standaard presentaties die u gewoonlijk ziet op het werk. Krijg de aandacht van uw bazen en collega's met iets dat net even anders is.

  Draw laat u uit het niets tekeningen, diagrammen en 3D beelden maken. 
  Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus waarom niet iets geprobeerd met eenvoudige blokken of stroomdiagrammen? Of ga een stap verder en maak op een simpele manier dynamische 3D illustraties en bijzondere effecten. Het is zo simpel en krachtig als u het wilt hebben. 

  Base is het database front-end van het LibreOffice pakket.
  Met Base kunt u uw bestaande gegevens opslag naadloos integreren in de andere componenten van LibreOffice of een interface maken om als standalone programma uw gegevens gebruiken en bijhouden. U kunt gebruik maken van gekoppelde tabellen en query's uit MySQL, PostgreSQL of Microsoft Access en vele andere bronnen van gegevens, of ze zelf ontwerpen in Base, om krachtige front-ends te bouwen met knappe formulieren, rapporten en views. Ondersteuning voor een groot aantal databases is ingebouwd of eenvoudig te verkrijgen. 

  Math is een programma voor vergelijkingen. Het laat u formules maken en tonen voor uw wiskundige, chemische, elektronische en wetenschappelijke vergelijkingen. Vlot en in de gebruikelijke notatievorm. Zelfs de ingewikkeldste berekeningen worden begrijpelijk, als ze goed worden afgebeeld. 

  Samenhang - omdat LibreOffice is ontworpen als één programma, kunt u kennis en vaardigheden uit de ene module vaak gebruiken in de anderen. Zo zijn veel vensters en functies gelijk en dus overal even eenvoudig te gebruiken.

  LibreOffice heeft ook een functie om PDF-bestanden te maken. Dit betekent dat u documenten, tabellen, presentaties, grafieken zo kunt verspreiden, dat u er zeker van kunt zijn dat ze kunnen worden geopend en gelezen door gebruikers van bijna alle soorten computers en besturingssystemen.

  Download LibreOffice

 • LibreOffice. 

  LibreOffice is een gratis, open-source kantoorsuite met toepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en meer. Het is ontwikkeld door The Document Foundation, een onafhankelijke organisatie die het gebruik van open standaarden voor documentformaten promoot. LibreOffice is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en kan worden gedownload van de LibreOffice-website.

  LibreOffice is vergelijkbaar met andere kantoorsuites, zoals Microsoft Office, maar is gratis te downloaden en te gebruiken. Het is een populair alternatief voor commerciële kantoorsuites, vooral voor gebruikers die een basisset kantoorhulpmiddelen nodig hebben en niet willen betalen voor een abonnement op een commerciële suite.

  LibreOffice bevat een aantal functies die vaak worden aangetroffen in kantoorsuites, zoals ondersteuning voor een verscheidenheid aan bestandsindelingen, de mogelijkheid om documenten, spreadsheets en presentaties te maken en te bewerken, en hulpmiddelen voor het werken met afbeeldingen en andere media. Het wordt regelmatig bijgewerkt en ondersteund door een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

   

  Downloaden LibreOffice

  Writer is de tekstverwerker binnen LibreOffice. 
  Te gebruiken voor alles van het vlot opstellen van een brief tot en met het produceren van een compleet boek met inhoudsopgaven, illustraties, bibliografieën en grafieken. Er zijn functies die u helpen om moeilijk werk makkelijk te maken, zoals automatische woord-aanvulling, auto-opmaak en automatische spellingscontrole maar deze functies zijn ook zeer eenvoudig uit te schakelen als u dat wenst. Writer is krachtig genoeg om desktoppublishing taken aan te kunnen, zoals het maken van nieuwsbrieven met meerdere kolommen en folders. Writer geeft volop de ruimte aan uw fantasie.

  Calc temt uw getallen en helpt met moeilijke beslissingen als u de alternatieven wilt analyseren.
  Analyseer uw gegevens met Calc en gebruik het om uw uiteindelijke resultaat te presenteren.
  Grafieken en analyse-gereedschappen zorgen dat u goed onderbouwde beslissingen inzichtelijk kunt tonen. Een volledige geïntegreerde assistent zorgt dat het invoeren van complexe formules eenvoudiger is. Gegevens van externe databases, zoals SQL of Oracle, kunnen worden toegevoegd gesorteerd en gefilterd voor statistische analyses. Gebruik de grafische functies voor het tonen van grote aantallen 2D en 3D grafieken uit 13 categorieën, waaronder lijn, vlak, staaf, taart X-Y, en net – met tientallen beschikbare variaties. U vindt er zeker één die geschikt is voor uw project. 

  Impress is de snelste en makkelijkste manier om effectieve multimedia-presentaties te maken.
  Uitgebreide mogelijkheden met animaties en speciale effecten om soms net een beetje extra te geven. Maak presentaties die nog er nog professioneler uit zien dan de standaard presentaties die u gewoonlijk ziet op het werk. Krijg de aandacht van uw bazen en collega's met iets dat net even anders is.

  Draw laat u uit het niets tekeningen, diagrammen en 3D beelden maken. 
  Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus waarom niet iets geprobeerd met eenvoudige blokken of stroomdiagrammen? Of ga een stap verder en maak op een simpele manier dynamische 3D illustraties en bijzondere effecten. Het is zo simpel en krachtig als u het wilt hebben. 

  Base is het database front-end van het LibreOffice pakket.
  Met Base kunt u uw bestaande gegevens opslag naadloos integreren in de andere componenten van LibreOffice of een interface maken om als standalone programma uw gegevens gebruiken en bijhouden. U kunt gebruik maken van gekoppelde tabellen en query's uit MySQL, PostgreSQL of Microsoft Access en vele andere bronnen van gegevens, of ze zelf ontwerpen in Base, om krachtige front-ends te bouwen met knappe formulieren, rapporten en views. Ondersteuning voor een groot aantal databases is ingebouwd of eenvoudig te verkrijgen. 

  Math is een programma voor vergelijkingen. Het laat u formules maken en tonen voor uw wiskundige, chemische, elektronische en wetenschappelijke vergelijkingen. Vlot en in de gebruikelijke notatievorm. Zelfs de ingewikkeldste berekeningen worden begrijpelijk, als ze goed worden afgebeeld. 

  Samenhang - omdat LibreOffice is ontworpen als één programma, kunt u kennis en vaardigheden uit de ene module vaak gebruiken in de anderen. Zo zijn veel vensters en functies gelijk en dus overal even eenvoudig te gebruiken.

  LibreOffice heeft ook een functie om PDF-bestanden te maken. Dit betekent dat u documenten, tabellen, presentaties, grafieken zo kunt verspreiden, dat u er zeker van kunt zijn dat ze kunnen worden geopend en gelezen door gebruikers van bijna alle soorten computers en besturingssystemen.

  Download LibreOffice