De Oppo A74 5G is een scherp geprijsde 5G-smartphone met doorsnee specificaties.
De Oppo A74 5G is gemaakt van kunststof en met 190 gram van gemiddeld gewicht. Het toestel voelt degelijk genoeg aan maar trekt wel vingerafdrukken aan. Met name de glimmende achterkant ziet er daarom al snel vies uit. Een hoesje verhelpt dit.

De smartphone heeft een accurate en snelle vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop, die op de rechterzijkant zit. De voorkant van de Oppo A74 5G bestaat grotendeels uit het scherm, met daarin een gaatje voor de selfiecamera.

Het scherm is met 6,5 inch moeilijk met één hand te bedienen. Dankzij de full-hd-resolutie oogt het beeld scherp en de hogere verversingssnelheid van 90Hz levert wat soepeler beeld dan een 60Hz-scherm. Opvallend is Oppo's keuze voor een lcd-scherm in plaats van een oled-scherm. Een aantal concurrerende smartphones heeft een mooier oled-scherm en ook de goedkopere Oppo A74 4G is voorzien van een oled-scherm.

Hardware
De Oppo A74 5G heeft complete specificaties en dat is gezien de scherpe prijs een compliment waard. Het toestel is voorzien van veel werk- en opslaggeheugen (6GB en 128GB), een nfc-chip, 5G-ondersteuning en een moderne Qualcomm Snapdragon 480-processor. Die is snel genoeg voor populaire apps en eenvoudige games. De processor zit ook in smartphones als de Nokia X20. In de prijsklasse van de Oppo A74 5G zijn snellere telefoons te vinden, waaronder de Poco X3 Pro en modellen van Realme. De iets duurdere OnePlus Nord CE voelt ook vlotter aan.

Accuduur en opladen
In de Oppo A74 5G is een grote 5000 mAh-accu geplaatst en die gaat probleemloos een lange dag mee. Een fijne zekerheid. Opladen kan via de usb-c-poort en Oppo levert een 18 watt-oplader mee. Niet heel krachtig, maar prima als je er rekening mee houdt om de smartphone aan het einde van de dag of ’s nachts op te laden.

Camera's
Op de achterkant van de smartphone zijn vier cameralenzen geplaatst, compleet met hippe marketinguitingen. Die kunnen niet verbloemen dat de kwaliteit van de camera’s slechts gemiddeld tot zelfs ondergemiddeld is.

De belangrijkste camera - de 48 megapixel hoofdcamera - is gelukkig goed genoeg om foto's voor sociale media te schieten. Maar verwacht geen indrukwekkende plaatjes van de 8 megapixel groothoekcamera (foto's ogen niet realistisch) en 2 megapixel macrocamera (wazige plaatjes). De 2 megapixel zwart-wit-camera voegt simpelweg weinig toe.

Software en updatebeleid
Op de Oppo A74 5G is bij zijn release Android 11 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Oppo belooft updates naar versies 12 en 13 – in lijn met veel concurrenten en goed genoeg gezien de prijs. Beveiligingsupdates komen met regelmaat beschikbaar tot het voorjaar van 2024, oftewel drie jaar lang. Ook dat is in lijn met vergelijkbaar geprijsde smartphones. Het updatebeleid krijgt dus een dikke voldoende.

concluderend
De Oppo A74 5G is - gelet op de scherpe verkoopprijs - een prima smartphone met complete specificaties. Hij heeft een mooi scherm, is snel genoeg, gaat lang mee op een accubeurt en krijgt drie jaar updates. Oppo heeft natuurlijk wel concessies moeten doen om tot de vriendelijke prijs te komen. Zo ziet de plastic behuizing er al snel vies uit, is de A74 5G niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse en zijn de camera's (onder)gemiddeld. Meer subjectief is ColorOS-schil; die kan even wennen zijn.

Log in of registreer jezelf en plaats een opmerking over “Oppo A74 5G bij Simyo met fikse korting”